Filet z dorsza w pomidorach

Lubię ryby w każdej postaci, jednak staram się, aby smażone gościły na moim stole najrzadziej jak się da. Ryby dobrze odnajdują się w postaci zapiekanek czy sosów. Pomidory i koperek stanowią idealną bazę do wszelkich filetów rybnych, ja oczywiście dodaję warzywa wszędzie gdzie się da, dlatego w sosie pomidorowym znalazło się miejsce dla cebuli, czosnku i cukinii. 



Lista składników

filet z dorsza
puszka pomidorów lub 400 g pulpy pomidorowej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
pęczek koperku
1 mała cukinia
1 łyżka oleju rzepakowego
przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, curry
odrobina cukru i trochę soku z cytryny
ryż 

surówka
ogórek
sałata
jogurt naturalny
pieprz, sól

Przygotowanie

Zaczynamy od wstawienia wody na ryż i wrzuceniu woreczków do wrzątku, należy pamiętać, że na gotowanie ryżu naturalnego musimy przeznaczyć minimum 30 minut. Na rozgrzanym oleju w garnku podsmażamy poszatkowaną cebulkę i cukinię, dodajemy czosnek (przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany), następnie dodajemy pomidory lub pulpę, poszatkowany koperek, przyprawy i dusimy na małym ogniu do momentu aż cukinia zmięknie. Do powstałego sosu wkładamy oprószone pieprzem i solą filety, dusimy do czasu aż mięso ryby całe się przegrzeje. Ogórka myjemy i obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy umytą, osuszoną i porwaną na kawałki sałatę, dodajemy jogurt, doprawiamy do smaku i gotowe. Kiedy ryba, ryż i surówka są gotowe nakładamy je na talerz i zajadamy.
Smacznego!


Komentarze

  1. Zarówno rybki jak i olej rzepakowy cenię, ze względu na dużą zawartość omega-3 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada przepysznie:) na pewno przetestuje

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz