Bardzo lubię duszoną cebulkę, marchewkę i pierś kurczaka, do tego suszone pomidory, zioła, mizeria i młode ziemniaki. Pyszne! Duszone mięso i warzywa to zawsze dobre rozwiązanie, kiedy nie macie pomysłu na obiad. Wybieram drób dlatego, że po pierwsze czas przygotowania jest krótszy niż mięsa wieprzowego czy innego a także zawiera mniej tłuszczu. Z każdym dniem robi się coraz cieplej, dlatego zmniejsza się apetyt natomiast zwiększa zapotrzebowanie na napoje. Pamiętajcie o piciu wody!
Lista składników
filet z kurczaka lub indyka
3-4 marchewki
4 małe cebule
kilka suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
łyżka oleju rzepakowego
pęczek koperku
pęczek kolendry
sól, pieprz, ostra papryka
młode ziemniaki
koperek do posypania
mizeria
2-3 ogórki gruntowe
kilka łyżek jogurtu naturalnego (jeśli wolicie możecie użyć śmietany)
pieprz, sól i szczypta cukru (jeśli lubicie mizerię na słodko)
Przygotowanie
Fileta kroimy na kawałki, oprószamy przyprawami. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Cebulki kroimy na pół, posypujemy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią. Zdejmujemy cebulki, na ich miejsce możemy wsypać obrane i pokrojone w plastry marchewki i chwilę poddusić. Na dno naczynia żaroodpornego układamy marchew, cebulę, pomidory, następnie kładziemy mięso i posypujemy poszatkowanym koperkiem i porwaną kolendrą, wrzucamy lekko zgniecione ząbki czosnku. Wstawiamy do piekarnika, po około 10 minutach przewracamy mięso i pieczemy do momentu aż mięso i marchew zmiękną. Ogórki obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy pieprz, sól, cukier i jogurt. Podajemy z młodymi, ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz