Ma być żurek? Musi być zakwas!

Jak ma być naprawdę dobry, to musi być na domowym zakwasie. Nie przepadam za tym sklepowym z butelki, nie do końca wiadomo co kryje się w środku, podejrzewam, że producenci zadbali, aby nie zabrakło ulepszaczy. Poza tym, przygotowanie zakwasu zajmuję chwilę, a naprawdę warto! Jeśli raz się przełamiecie, uznacie, że miałam rację :) 



Lista składników

(na 1,5 litrowy słoik, a ostatecznie na spory gar żurku)

1200 ml przegotowanej, letniej wody
2 szklanki mąki żytniej
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie


W misce dokładnie mieszamy mąkę z wodą. Do słoja wkładamy liście, ziele i czosnek w łupince, lekko zmiażdżony dłonią, wlewamy mieszankę wody z mąką. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w "ustronne", ciepłe miejsce w kuchni. W pierwszym dniu, po paru godzinach mieszamy zakwas, w kolejnych dniach możemy, lecz nie musimy go mieszać. Odstawić na 3-4 dni. 




Komentarze

Prześlij komentarz