O tej porze roku nie mamy dostępu do letnich, pysznych warzyw, w związku z tym wykorzystujmy mrożonki. Są one zbierane w pełni sezonu, wtedy, kiedy mają najwięcej wartości odżywczych, a podczas procesu mrożenia straty witamin są niewielkie. Chcę Wam zaproponować szybki w przygotowaniu, pożywny obiad- w sam raz na zimową niepogodę. Jeśli chcecie zmniejszyć ilość kalorii proponuję zrezygnować z beszamelu - zaoszczędzicie dodatkowo czas :).
Lista składników
200 g makaronu
450 g mrożonej mieszanki warzywnej do zup
pęczek szczypiorku
1 szklanka tartego sera żółtego
sos beszamelowy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
sól
gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Mieszankę warzywną gotujemy w niewielkiej ilości wody, do czasy aż warzywa zmiękną-uważajcie, aby się nie rozgotowały. Makaron wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego, następnie posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, dodajemy ugotowane warzywa. Przygotowujemy sos-w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, cały czas mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą, dolewamy stopniowo mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy przyprawy i wylewamy na warzywa. Na sos sypiemy starty ser i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż ser się zarumieni.
Smacznego!
Jak pewnie niektórzy z Was zauważyli, ostatnio na blogu pojawił się obrazek o głosowaniu na blog roku. Jeśli uważacie, że mój się na takowy kwalifikuje oddajcie na mnie swój głos, za każdy z góry bardzo dziękuję :)
uwielbiam takie makaronowe zapiekanki, pyszne i sycące :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, bo do zapiekania nadaje się wszystko, a czym więcej składników tym lepiej:) Dobry sposób na wykorzystanie zapasów zalegających w lodówce.
UsuńWszystko pycha, ale gdzie mięcho Gieca??? :D
OdpowiedzUsuńSołtys ;)
Heh, obiecuję poprawę - mięso będzie :)
Usuń