Wielu z nas często przyrządza domowe wersje fast food'ów, mamy poczucie, że to mimo wszystko zdrowsze, świeższe i smaczniejsze. Jednak do takiego obiadu obowiązkowym podwieczorkiem jest długi spacer, trening, bądź jazda na sankach/nartach etc. Wiemy, że taki obiad nie jest do końca zdrowy (chociaż lepsza smażona ryba niż schabowy) - nie dajmy się zwariować - wszystko, w pewnych ilościach i w odpowiednich odstępach czasowych jest dozwolone, jeśli pamiętamy o aktywności fizycznej :). A tak dla równowagi suróweczka, jest tak smaczna, że jeśli zostanie można jadać ją z kanapkami lub bez dodatków. Udanej zimowej niedzieli!
Lista składników
filet z dorsza
jajko i bułka tarta/ mąka
sól, pieprz
olej do smażenia
frytki
surówka
1/2 kapusty pekińskiej
4 ogórki kiszone
2 marchewki
150 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
pieprz, sól
Przygotowanie
Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące lub maczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Frytki przyrządzamy zgodnie z zaleceniami producenta. Kapustę szatkujemy, dodajemy pokrojonego w półplasterki ogórka i startą na grubych oczkach marchewkę, łączymy z jogurtem, czosnkiem i przyprawami.
Smacznego!
Na dokładkę kilka zimowych zdjęć :)
Komentarze
Prześlij komentarz