Polędwiczka z kaszą gryczaną

Kasza gryczana-źródło białka i bogactwo składników mineralnych, niestety nie wszyscy są jej zwolennikami.  Dlatego osobom, które nie lubią kaszy, proponuję zastąpić ją ziemniakami lub ryżem. Polędwiczki można przygotować na grillu lub udusić w piekarniku, ja wybrałam jednak lekkie podsmażanie na oliwie. Zbliża się weekend a z nim wielkie gotowanie. Rodzinne spotkania to coś co bardzo lubię i chętnie spędzam w kuchni kilka godzin, aby później zobaczyć uśmiech na twarzach gości. Mam nadzieję, że pojawię się w wolnej chwili, o ile ktoś pomoże mi zrobić zdjęcia - sama raczej nie dam rady przy przedsięwzięciu większym niż obiad. Uśmiech w stronę Brata :)).



Lista składników

jedna polędwiczka wieprzowa
100g kaszy gryczanej (1 woreczek)
3-4 marchewki
1-2 pieczarki
2 małe cebule
kilka gałązek świeżego majeranku
kilka gałązek bazylii
kilka łyżek oliwy

Przygotowanie

Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazaniami producenta. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy listki majeranku i podsmażamy na łyżce oliwy (podlewamy wodą, gdy wyparuje, aby zapobiec przypaleniu się). Obieramy marchewkę i ścieramy na drobnych oczkach. Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości ok. 2cm. Oprószamy solą, pieprzem, ostrą papryką i podsmażamy na oliwie, kiedy jedna strona się usmaży, przewracamy i kładziemy na każdy plaster kładziemy listek bazylii. Na talerzu układamy kaszę, posypujemy  cebulowo - pieczarkową mieszanką , wykładamy marchewkę, mięso i zajadamy.
Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz