poniedziałek, 13 maja 2013

Pstrąga?

Prognozy na najbliższe dni są optymistyczne, podobno ma być słonecznie i ciepło, a to niewątpliwie wiąże się z grillowaniem. W związku z tym mam dla Was pieczoną rybkę z warzywami, jak dla mnie połączenie idealne. Pamiętajcie, że grillowanie nie musi tłuste i niezdrowe. Następnym razem pojawią się inne smakołyki, których zjedzenie będzie korzystne dla zdrowia. Mam nadzieję, że już teraz będę częściej na blogu i będziecie mogli korzystać z moich pomysłów.


Lista składników

pstrągi o wadze ok. 300 g
sól, pieprz
papryka ostra
oregano

na masełko czosnkowe
masło
czosnek
pietruszka
pieprz, sól

na nadzienie
cebula czerwona
duża zwykła cebula
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
przyprawy: papryka ostra i słodka, curry, sól, pieprz
zioła prowansalskie, oregano, szczypta cukru

sałatka
mieszanka sałat
papryka czerwona
cebula
pomidor
ogórek
sól, pieprz, zioła i łyżka oliwy

Przygotowanie

Pstrągi oczyszczamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron oraz w środku. Przygotowujemy nadzienie, cebulę obieramy i szatkujemy, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Farszem napełniamy ryby. Na koniec przystępujemy do zrobienia masła czosnkowego, którym posmarujemy wierzch ryby i ewentualnie możemy posmarować nim chleb i upiec na grillu obok rybki. Masło mieszamy z drobno poszatkowaną pietruszką oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem (lub dwoma) czosnku, doprawiamy pieprzem i solą. Zwieńczeniem dzieła jest sałatka, mieszamy w misce sałatę, z pokrojoną w kostkę  papryką, cebulą, ogórkiem i pomidorem, dodajemy oliwę i przyprawy i mieszamy. Pstrąga smarujemy masłem czosnkowym, kładziemy na tacce aluminiowej lub zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzanym ruszcie grilla. Pieczemy około 20 minut. Podajemy z sałatką.
Smacznego!











1 komentarz: