Tagliatelle w sosie z ricotty i leśnych grzybów

Nadszedł czas zbierania grzybów, a co za tym idzie przetwarzania ich i jedzenia z przyjemnością. Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis, który był impulsem i zbiorem wielu pomysłów, okazał się trafnym rozwiązaniem i ciekawą propozycją na szybki, bezmięsny obiad. Zachęcam Was do spacerów po lesie, czy po grzyby, czy bez celu, ponieważ odpoczynek i ruch na świeżym to zawsze udany przepis na dobre samopoczucie. 



Lista składników

świeże leśne grzyby (ja użyłam koźlarzy)
cebula
szpinak mrożony lub świeży drobno pokrojony
250 g sera ricotta
kilka łyżek jogurtu typu greckiego
kilka łyżek oliwy
pełnoziarniste tagliatelle
ząbek czosnku
sól, pieprz, kumin, papryka ostra
natka pietruszki
kawałek żółtego sera dojrzewającego

Przygotowanie

Grzyby oczyszczamy, cebulę obieramy, kroimy w półtalarki, podsmażamy i dusimy na 2 łyżkach oliwy, co jakiś czas (w miarę parowania płynów z patelni) dodajemy przegotowaną wodę. W garnku dusimy szpinak z ricottą, jogurtem oraz przyprawami. Przygotowujemy makaron zgodnie z zaleceniami producenta, szatkujemy natkę pietruszki i ścieramy ser. Łączymy uduszone z cebulą grzyby z sosem szpinakowym. Na talerzu wykładamy makaron, polewamy sosem, posypujemy serem i pietruszką, można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. 
Smacznego!






Komentarze

  1. Zasadniczo nie lubię makaronów pod żadną postacią, ale to co przygotowałaś - wygląda naprawdę zachęcająco.Spróbuję! Pozdrawiam, Krysia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz