Kociołek w ognisku

Wstawiam posta i uciekam na wycieczkę rowerową-błękitne niebo, słońce-trzeba korzystać, bo nie wiadomo ile jeszcze letnich dni przed nami. Dzisiaj przedstawiam Wam leczo, bigos czy jak to tam zwał, w każdym razie jest to mieszanka warzyw i mięsa z przyprawami i przecierem pomidorowym . Była to pierwsza próba przyrządzania posiłku w kociołku wstawionym do ogniska, dlatego nie wiedzieliśmy ile powinno się dusić. Okazało się, że ponad godzina to zbyt długo, myślę, że następnym razem wstawimy kociołek do ogniska na 30-40 minut i będzie to wystarczający czas.  Polecam wypróbowanie takiej formy gotowania, ponieważ odpoczywanie na świeżym powietrzu to najlepszy sposób na udany relaks. Udanej niedzieli! 



Lista składników

cukinia
kawałek kapusty białej
papryka
cebula
ziemniaki
mięso-szynka lub karkówka wieprzowa
przecier pomidorowy
sól, pieprz, zioła, papryka ostra

Przygotowanie

Składniki dobieramy w dowolnej proporcji (miejmy na uwadze to, aby zmieściło się do kociołka), obieramy i kroimy w kostkę. Układamy warstwami, każdą z nich posypujemy przyprawami i polewamy przecierem, na koniec wlewamy szklankę wody. Wstawiamy do ogniska na 30-40 minut i ostrożnie postępujemy z wyjęciem kociołka z ogniska i otwieraniem go. 
Smacznego!







Komentarze

  1. przedwczoraj jadłam taki kociołek!! :-)
    coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam i uwielbiam, choć robię z nieco innego przepisu:)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję, że kolejna próba będzie bardziej udana :) Może zupa będzie dobrym rozwiązaniem...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Składam zamówienie na coś rybnego, można? :))

    OdpowiedzUsuń
  5. mnie wychodzi swietnie, nie pal go na pelnym ogniu!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz