Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy w 15 minut!

Szybko,smacznie i najlepiej w jednym garnku - tak większość z nas chciałaby gotować. W związku z tym mam dla Was dzisiaj rozwiązanie. Idealne dla osób, które wyobrażają sobie obiad bez mięsa, a dla mięsożerców proponuję dodać aromatyczną kiełbaskę - może być chorizo, pokrojoną w plasterki (ewentualnie podsmażoną na patelni bez tłuszczu). Natomiast osobom dbającym o linię radzę zastąpić śmietankę jogurtem naturalnym. W takim razie, kto jeszcze nie ma pomysłu na obiad - do dzieła!



Lista składników

puszka cieciorki konserwowej 
puszka pomidorów krojonych
250 ml śmietanki do zup i sosów
(myślę, że mleczko kokosowe też dobrze się sprawdzi)
2 łyżki oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku
czubata łyżka kaparów (opcjonalnie)
sok i skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka kurkumy, kminku, soli*, pieprzu, papryki ostrej
2 cm startego imbiru

*Uwaga z solą jeśli dodajecie kapary lub jeśli nie lubicie słonych potraw. Proponuję dosolić zupę do smaku pod koniec gotowania.

Przygotowanie

W moździerzu lub miseczce mieszamy przyprawy, starty imbir, skórkę cytryny i wyciśnięty czosnek. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy mieszankę przypraw, dodajemy pomidory, dusimy około 5 minut, następnie wlewamy śmietankę, chwilę mieszamy i dodajemy cieciorkę, następnie sok z cytryny i kapary.Zagotowujemy i podajemy. Możemy posypać świeżą natką pietruszki bądź kolendry.
Smacznego!








Komentarze

Prześlij komentarz