Boczek i cukinia?

Miało się pojawić coś mięsnego, tak więc życzenie spełniam. Dopóki nie spróbujecie, nie uwierzycie, że tak banalne rozwiązanie jest strzałem w dziesiątkę. Zawijasy z boczku i cukinii podane z sosem czosnkowym są idealną, ciepłą przekąską. Jeśli z jakichkolwiek względów nie jesteście przekonani do boczku możecie go zastąpić szynką dojrzewającą. A jak zobaczycie na zdjęciach,cebulę i  resztę cukinii można pokroić w plastry, posypać ziołami i zajadać się pysznymi, zdrowymi "chipsami" lub mniej zdrowymi bekonowymi chrupkami. Niestety zdjęć efektu końcowego nie ma, ponieważ baterie zrobiły mi niespodziankę i padły :).




Lista składników

kilkanaście cienkich plasterków boczku
2 małe cukinie
cebula
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Cukinię myjemy, kroimy w cienkie, podłużne plastry (najlepiej użyć noża do parmezanu/warzyw), układamy na nich po plasterku boczku i zwijamy, możemy posypać ziołami. Nieforemne "resztki" cukinii kroimy w plasterki, posypujemy ziołami, pieprzem i solą i układamy na blasze razem z zawijasami. Jeśli zostanie Wam miejsce na blaszce, możecie dorzucić pokrojoną cebulę. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu aż nasze "przekąski' się zarumienią. Przygotujemy sos czosnkowy. Podajemy tuż po wyjęciu z piekarnika. 
Smacznego!



Komentarze

  1. Boczek i cukinia to jest ekstra połączenie :) Ja zapiekam te dwie rzeczy razem w cieście francuskim. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, muszę w takim razie wypróbować Twoją wersję. Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz