Zapiekanka makaronowa z warzywami

O tej porze roku nie mamy dostępu do letnich, pysznych warzyw, w związku z tym wykorzystujmy mrożonki. Są one zbierane w pełni sezonu, wtedy, kiedy mają najwięcej wartości odżywczych, a podczas procesu mrożenia straty witamin są niewielkie. Chcę Wam zaproponować szybki w przygotowaniu,  pożywny obiad- w sam raz na zimową niepogodę. Jeśli chcecie zmniejszyć ilość kalorii proponuję zrezygnować z beszamelu - zaoszczędzicie dodatkowo czas :). 


Lista składników

200 g makaronu
450 g mrożonej mieszanki warzywnej do zup
pęczek szczypiorku
1 szklanka tartego sera żółtego

sos beszamelowy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
sól
gałka muszkatołowa

Przygotowanie


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Mieszankę warzywną gotujemy w niewielkiej ilości wody, do czasy aż warzywa zmiękną-uważajcie, aby się nie rozgotowały. Makaron wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego, następnie posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, dodajemy ugotowane warzywa. Przygotowujemy sos-w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, cały czas mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą, dolewamy stopniowo mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy przyprawy i wylewamy na warzywa. Na sos sypiemy starty ser i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż ser się zarumieni.
Smacznego!











Jak pewnie niektórzy z Was zauważyli, ostatnio na blogu pojawił się obrazek o głosowaniu na blog roku. Jeśli uważacie, że mój się na takowy kwalifikuje oddajcie na mnie swój głos, za każdy z góry bardzo dziękuję :)

SMS o treści D00317  na numer 7122 koszt 1,23 brutto


Komentarze

  1. uwielbiam takie makaronowe zapiekanki, pyszne i sycące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, bo do zapiekania nadaje się wszystko, a czym więcej składników tym lepiej:) Dobry sposób na wykorzystanie zapasów zalegających w lodówce.

      Usuń
  2. Wszystko pycha, ale gdzie mięcho Gieca??? :D

    Sołtys ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz