Imprezowe przekąski

W związku z tym, że sylwester za nami, moja propozycja zimnych przekąsek przyda się Wam w okresie karnawałowym. Mini ptysie na słono i koreczki (one cieszą się powodzeniem na każdej imprezie). A takie ptysie są całkiem niezłym rozwiązaniem na weekendowe śniadanie.




Lista składników

ptysie
1,5 szklanki mąki
300 ml wody
150 g margaryny
szczypta soli
6 jajek

nadzienie
200 g twarogu półtłustego
1/2 kostki fety
garść marynowanych pieczarek
1/2 papryki czerwonej
kilka łyżek jogurtu naturalnego
poszatkowany koperek
pieprz, papryka ostra
oliwki, natka pietruszki
świeży ogórek

A co do koreczków, ja użyłam szynki drobiowej, sera, mini pulpecików, pieczarek marynowanych, papryki, ogórka świeżego i kiszonego i tworzyłam.

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W garnku zagotować wodę i  margarynę ze szczyptą soli. Do wrzątku wsypać mąkę i mieszać energicznie drewnianą łyżką. Po 2 minutach garnek zestawić  z ognia i mieszać masę przez kolejne 5 minut. Następnie wbijać po jednym jajku i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa, szprycy lub łyżki. Ptysie podczas pieczenia podwoją swoją objętość, dlatego należy zostawić odstępy podczas nakładania. Pieczemy ok. 25 minut na złoty kolor. Przygotowujemy nadzienie:  twaróg, fetę i jogurt miksujemy, aby uzyskać puszystą masę, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki i paprykę oraz koperek, doprawiamy. Ptysie wyjmujemy z piekarnika, studzimy (najlepiej na kratce), kroimy na pół i napełniamy nadzieniem. Dekorujemy i podajemy.
Smacznego!







Komentarze

Prześlij komentarz