Sylwestrowy obiad

Myślę sobie, że pewnie macie już przygotowane produkty do jutrzejszego menu. Jednak mogę Wam podrzucić kilka sprawdzonych, szybkich pomysłów. Zdjęć nie mam, bo dania przygotowywać będę dopiero jutro. 
Mam dla Was propozycję na jutrzejszy obiad, lekki i pyszny- czyli idealny przed imprezą.

Sylwestrowe menu: 
koreczki: ser + szynka + ogórek konserwowy/papryka/pieczarka konserwowa ; ananas konserwowy + pieczony filet kurczaka + ananas + filet ; mini mozzarella + pomidor koktajlowy ; kabanos + oliwka + papryka/ogórek; chleb tostowy + serek śmietankowy + chleb tostowy + świeży ogórek + ser
mini kanapeczki: chleb razowy/tostowy + sałata + ser + jajko + salami + rzodkiewka + pomidor + ogórek 
w kwestii kanapek i koreczków panuje pełna dowolność, w zasadzie, co mamy pod ręką jest odpowiednie:)
sałatki : 1 woreczek ryżu + kilka ogórków konserwowych + puszka fasoli czerwonej + puszka kukurydzy + ok. 300 gotowanego fileta z kurczaka + majonez ; puszka ananasów + puszka kukurydzy + ok. 500 g pieczonej piersi kurczaka + 1 woreczek ryżu (ugotowanego) + majonez ; brokuł + pomidory + ogórek świeży + feta + sos czosnkowy
sałatki możemy serwować w słonych babeczkach lub na liściach cykorii
krakersy: krakers + serek/ lekki twarożek + drobno pokrojony ser i szynka + drobno pokrojony ogórek i pomidor + natka pietruszki/ koperek do dekoracji ; krakers + serek + jajko ugotowane na twardo w plasterkach + ser + rzodkiewka + ogórek
inne: pulpety w sosie pomidorowym; pieczone udka; zapiekanki makaronowe itd.

Odsyłam Was również do mojej listy przepisów, może znajdziecie coś co Wam odpowiada.




Lista składników

świeży pstrąg ok. 200 - 300 g (tyle sztuk ile osób)
łyżeczka masła
natka pietruszki
zioła prowansalskie
rozmaryn suszony lub świeży
sól, pieprz, papryka ostra
ząbek czosnku
kilka plasterków cukinii
pomidor
ogórek kiszony
ziemniaki

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Rybę oprószamy przyprawami, do środka wkładamy masło, gałązkę pietruszki i czosnek. Gotujemy ziemniaki. Rybę kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. Podajemy z ziemniakami, pomidorem i ogórkiem bądź inną surówką.
Smacznego!








Komentarze