Kociewskie smaki - biały sos

Tak jak wspomniałam wczoraj, przedstawiam Wam danie, z którym zetknęłam się po raz pierwszy na Kociewiu i jak zaobserwowałam praktycznie żadna większa uroczystość (wesele, komunia) nie może się bez niego odbyć. Biały sos powstaje na bazie rosołu i podaje się go z ugotowanym w rosole mięsem oraz ryżem i surówkami, całość nazywana jest również potrawką. Zostawiam Was z przepisem, może wypróbujecie i ocenicie? 



Lista składników

250 ml rosołu
łyżka rodzynek
1 żółtko
2-3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
1/2 szklanki zimnej wody
sól, pieprz
kurkuma dla koloru
łyżeczka cukru waniliowego/wanilinowego

ryż
mięso z rosołu

Przygotowanie

Rodzynki namaczamy we wrzątku przez około 15 minut, dodajemy do rosołu, gotujemy, w kubku mieszamy żółtko ze śmietaną i dolewamy chochelkę gorącego bulionu. Zawartość kubka wlewamy do garnka i mieszamy. W kubku dokładnie mieszamy mąkę z wodą, wlewamy do gotującego się sosu i cały czas mieszamy aby uniknąć powstania grudek. Przyprawiamy, podajemy z gotowanym mięsem, ryżem i surówką.
Smacznego!




Komentarze

  1. ten sos mi się bardzo podoba! szczególnie te rodzynki w nim :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dziecinstwa...zagubiony, w koncu znalazlam u was.Dziekuje :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis na zdrowe i smaczne danie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz