Ciasteczka owsiane z czekoladą

Jesienna pogoda sprzyja popijaniu herbaty za herbatą, no a wiadomo, że taka nasza natura, do słodkiego przyzwyczajona w mniejszym lub większym stopniu i potrzebujemy sobie schrupać jedno czy dwa ciasteczka. W związku z tym, zachęcam Was do przygotowania ich samodzielnie, dzięki temu mamy większy wpływ na to co się w nich znajduje i w jakiej ilości. Pieczenie domowych słodkości przynosi nie tylko korzyści związane z regulowaniem zawartości cukru i tłuszczu, ale również wypełnia nasz dom pięknym zapachem. Ciasteczka smakują nawet tym, którzy nie jadają owsianki w mlecznej postaci. Niestety wirusy już zaczęły swoją działalność, dlatego proponuję dodawać kilka plasterków imbiru do herbaty, może Was to uchroni, bo mnie przeziębienie już dopadło.  



Lista składników

1 szkl. płatków owsianych (zwykłych)
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
1 łyżka cukru trzcinowego (lub innego)
1 jajko
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
ew. kilka kropel ulubionego aromatu

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Rozdrabniamy czekoladę na małe kawałki, ja wkładam połamane kawałki czekolady do woreczka foliowego, kładę na desce i uderzam tłuczkiem do mięsa i rozbijam na kawałki. W misce mieszamy masło z cukrem, dodajemy resztę składników, wszystko wyrabiamy.  Formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 15 minut, wyjmujemy, studzimy i jemy :).
Smacznego!







Komentarze

Prześlij komentarz