Idzie jesień, idzie zima, idą długie wieczory. Na taki czas warto przygotować zapasy w postaci przetworów warzywnych i owocowych. Tym razem wykorzystałam małe, aromatyczne owoce, które ceni się ze względu na walory zdrowotne-zawierają związki, które hamują procesy starzenia oraz zapobiegają chorobom nowotworowym. Na podstawie prostego przepisu na syrop porzeczkowy zrobiłam syrop z aronii, zmniejszyłam jednak ilość cukru, ponieważ owoce aronii są słodsze niż porzeczki. Zachęcam Was do korzystania z dobrodziejstw, które rosną wokół nas, przetwarzania ich, jedzenia na bieżąco oraz dbania o tradycję i naturalne, wolne od chemii produkty.
Lista składników
1 litr owoców
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 litr przegotowanej, gorącej wody
2/3 kg cukru
Przygotowanie
Owoce zalewamy wodą z kwaskiem cytrynowym. Odstawiamy na ok. 24h. Po tym czasie odcedzamy owoce i zostawiamy sok. Podgrzewamy go i dodajemy cukier, mieszamy, aby się rozpuścił. Nie dopuszczamy do zagotowania. Przelewamy do słoiczków. Pasteryzujemy 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz