Kotlety z nototenii w sosie cytrynowym

Zobaczyłam, kupiłam i zrobiłam. Przedstawiam Wam nototenię w postaci kotletów w sosie koperkowo-cytrynowym. Dobra odmiana dla mięsnych pulpetów, smaczna, pełna aromatu, bogata w białko i zawierająca mniej kalorii  niż wieprzowa wersja. Dla osób, które nie mają zbyt wiele cierpliwości i czasu proponuję użyć filetów z ulubionej ryby zamiast "tracić" czas na filetowanie. 


Lista składników

ok. 1 kg tuszy z nototenii
1 cytryna
pęczek koperku
2 jajka
kilka łyżek bułki tartej
biała część pora
kilka łyżek śmietany
żółtko
kilka łyżek mąki
100 ml zimnej wody
przyprawy
kostka rosołowa
olej do smażenia

Przygotowanie

Z ryb usunąć ości (wyfiletować), zmielić dwukrotnie, dodać jajka, otartą skórkę z cytryny, drobno posiekanego pora, bułkę tartą, przyprawić i wymieszać. Uformować kotlety, otoczyć w bułce, smażyć na rozgrzanym oleju, kiedy będą rumiane położyć na kilku warstwach ręcznika papierowego aby odsączyć tłuszcz. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym, tak aby wszystkie kotlety były zanurzone. Dodać wyciśnięty sok z cytryny, poszatkowany koperek, kostkę rosołową i dusić na małym ogniu. Po ok. 30 minutach wyjąć kotlety i przystąpić do zagęszczania sosu. Do miseczki odlać kilka łyżek sosu, dodajemy żółtko i śmietanę, następnie dodać do gotującego się bulionu i mieszać. W kubku wymieszać wodę z mąką (tak, aby nie było grudek) i dodać do sosu i mieszać aż zgęstnieje. Kotlety podawać z sosem, ziemniakami, chlebem lub jeść bez dodatków. 
Smacznego!







Komentarze

Prześlij komentarz