Grzybobrania ciąg dalszy, czyli quiche z grzybami

Przepraszam za tak długą nieobecność, w tym tygodniu zwyciężył mój wędrowniczy, żeby nie powiedzieć cygański, tryb życia. Wyjątkowo było mi nie po drodze do przesiadywania przed komputerem, ale na dobre idzie jesień, więcej czasu w domu i więcej czasu na gotowanie z aparatem, więc myślę, że więcej taka sytuacja się nie powtórzy. Dzisiaj zapraszam Was na quiche, czyli wytrawną tartę z leśnymi grzybami. 



Lista składników

tarta
szklanka mąki
125 g masła
5 łyżek zimnej wody
szczypta soli
suszone zioła

nadzienie
kilka plastrów boczku
cebula
grzyby
przyprawy

szklanka śmietany
150 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
pieprz, sól
pęczek pietruszki

Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto na tartę, siekamy masło z mąką, zagniatamy, dodajemy przyprawy a na koniec bardzo zimną wodę, ciasto wkładamy do woreczka a następnie do zamrażarki na ok. 30 minut. Formę do tarty wykładamy ciastem (aby ułatwić to zadanie, ścieramy na tarce zmrożone ciasto, rozkładamy na foremce i ugniatamy), nakłuwamy widelcem, możemy przykryć papierem do pieczenia i obłożyć fasolą w celu obciążenia ciasta. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 st. do nabrania złocistego koloru. Przystępujemy do przygotowania farszu, na patelni podsmażamy boczek z cebulą, dodajemy grzyby, przyprawy i dusimy. W misce mieszamy śmietanę z jogurtem, przyprawami, jajkami i poszatkowaną natka pietruszki. Na zrumienioną tartę wykładamy farsz grzybowy i polewamy śmietanowo-jajeczną masą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia, ok. 25 minut w temperaturze 190st. 
Smacznego!







Komentarze

  1. z grzybami musi być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam quiche. Póki co jadam tylko wersje szpinakowe, jednak Twoja bardzo mi się spodobała. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Było naprawdę smaczne, zachęcam do przygotowywania potraw z grzybów, ponieważ sezon na nie niebawem się skończy:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz