Cukiniowy sezon jeszcze trwa - zapiekanka

Alternatywą dla faszerowanych cukinii są zapiekane plastry cukinii pod mięsno-pomidorową kołderką. To moja propozycja na obiad czy kolację, natomiast jeśli chcecie możecie zrobić mini wersje na spotkanie ze znajomymi w formach do mini tart. 



Lista składników

cukinia
puszka pomidorów
garść startego żółtego sera
kulka mozzarelli
ok. 250 g zmielonego, drobiowego fileta
ząbek czosnku
zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ostra
świeża bazylia
oliwa do smażenia

Przygotowanie

Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, posypujemy solą i pieprzem, podsmażamy z obu stron na rozgrzanej oliwie, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na patelni podsmażamy pomidory z wyciśniętym ząbkiem czosnku i ziołami, wykładamy na plastry cukinii i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy mięso, dodajemy przyprawy, tworzymy kolejną warstwę zapiekanki. Układamy plastry mozzarelli i posypujemy startym serem. Zapiekamy w temperaturze ok. 190 stopni do momentu aż zapiekanka się zarumieni.
Smacznego!









Komentarze

  1. a taka pyszna zapiekanke moglabym jesc codziennie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie :) muszę kupić w końcu takie naczynko

    OdpowiedzUsuń
  3. prawie lasagne tylko bez makaronu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie ten sezon mógłby nigdy się nie kończyć :) Ta zapiekanka musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. A cukinię zjadł nawet mięsożerca :) To dobry sposób na przemycanie sezonowych warzyw, zwłaszcza tych z rodzinnego ogrodu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. 48 year old Community Outreach Specialist Estele Kesey, hailing from Saint-Hyacinthe enjoys watching movies like "Craigslist Killer, The " and Stone skipping. Took a trip to Works of Antoni Gaudí and drives a VS Commodore. dodatkowe srodki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz