Alternatywą dla faszerowanych cukinii są zapiekane plastry cukinii pod mięsno-pomidorową kołderką. To moja propozycja na obiad czy kolację, natomiast jeśli chcecie możecie zrobić mini wersje na spotkanie ze znajomymi w formach do mini tart.
Lista składników
cukinia
puszka pomidorów
garść startego żółtego sera
kulka mozzarelli
ok. 250 g zmielonego, drobiowego fileta
ząbek czosnku
zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ostra
świeża bazylia
oliwa do smażenia
Przygotowanie
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, posypujemy solą i pieprzem, podsmażamy z obu stron na rozgrzanej oliwie, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na patelni podsmażamy pomidory z wyciśniętym ząbkiem czosnku i ziołami, wykładamy na plastry cukinii i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy mięso, dodajemy przyprawy, tworzymy kolejną warstwę zapiekanki. Układamy plastry mozzarelli i posypujemy startym serem. Zapiekamy w temperaturze ok. 190 stopni do momentu aż zapiekanka się zarumieni.
Smacznego!
a taka pyszna zapiekanke moglabym jesc codziennie!:)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie :) muszę kupić w końcu takie naczynko
OdpowiedzUsuńprawie lasagne tylko bez makaronu.
OdpowiedzUsuńDla mnie ten sezon mógłby nigdy się nie kończyć :) Ta zapiekanka musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńA cukinię zjadł nawet mięsożerca :) To dobry sposób na przemycanie sezonowych warzyw, zwłaszcza tych z rodzinnego ogrodu :)
OdpowiedzUsuń48 year old Community Outreach Specialist Estele Kesey, hailing from Saint-Hyacinthe enjoys watching movies like "Craigslist Killer, The " and Stone skipping. Took a trip to Works of Antoni Gaudí and drives a VS Commodore. dodatkowe srodki
OdpowiedzUsuń