Caprese z capri

Może nie można użyć określenia caprese, do sałatki, która jest tylko nią inspirowana. Jednak, gotowanie to dziedzina elastyczna i mam nadzieję, że nikt nie uzna tego nazewnictwa na wielki nietakt. Moja propozycja na śniadanie lub lekką kolację. Polecam osobom dbającym o linię, zastąpienie mozzarelli twarogiem typu włoskiego pozwoli zaoszczędzić nam kalorie, ponieważ wbrew pozorom mozzarella należy do kalorycznych serów. Wieczorem przepisy na weekendowy obiad. Miłego dnia!


Lista składników

ser typu włoskiego capri
duży pomidor
garstka liści bazylii
łyżeczka oliwy z oliwek
kilka kropel octu balsamicznego
pieprz i opcjonalnie sól

Przygotowanie

Capri i pomidora kroimy w plastry i układamy na przemian na talerzu. Skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, posypujemy porwanymi liśćmi bazylii, doprawiamy. Podajemy ze świeżą bagietką lub bez dodatków.
Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz