Znowu mamy letnią pogodę, więc na siedzenie w domu nie ma czasu :) Zamiast mięsnych obiadów lepiej sprawdzają się zupy, czy warzywa przyrządzane na różne sposoby. Jeśli macie w domu podzielone gusta kulinarne, mam tu na myśli jedzenie "dziwnych rzeczy" typu soczewica czy ciecierzyca, to najlepiej sprawdzą się zupy-krem, zmiksowane wszyscy zjedzą z apetytem. W takiej sytuacji i wilk syty i owca cała, przemyciłam warzywa, które bardzo lubię bez szkody dla podniebienia mojego mięsożercy.
Lista składników
puszka ciecierzycy
garść czerwonej soczewicy
puszka pomidorów
1,5-2 l bulionu mięsno-warzywnego
marchew z bulionu
1 czerwona papryka
1 duży por (biała część)
przyprawy: kurkuma, kumin,
curry, kolendra młotkowna,
pieprz, sól, papryka ostra
2-3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
cukier do smaku
Przygotowanie
Do wcześniej przygotowanego bulionu dodajemy wszystkie składniki, gotujemy do miękkości. Całość blendujemy, podajemy ze śmietaną, poszatkowaną pietruszką i świeżą bagietką.
pysznie wygląda twoja zupka...lubię takie ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie zupy-kremy!:)
OdpowiedzUsuńLubię take zupki na bazie strączkowych;)
OdpowiedzUsuńJa też, ale żebym nie jadła ich sama, muszę stosować "sztuczki" :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu!