Zupa krem z czerwonej soczewicy

Znowu mamy letnią pogodę, więc na siedzenie w domu nie ma czasu :) Zamiast mięsnych obiadów lepiej sprawdzają się zupy, czy warzywa przyrządzane na różne sposoby. Jeśli macie w domu podzielone gusta kulinarne, mam tu na myśli jedzenie "dziwnych rzeczy" typu soczewica czy ciecierzyca, to najlepiej sprawdzą się zupy-krem, zmiksowane wszyscy zjedzą z apetytem. W takiej sytuacji i wilk syty i owca cała, przemyciłam warzywa, które bardzo lubię bez szkody dla podniebienia mojego mięsożercy.



Lista składników

puszka ciecierzycy
garść czerwonej soczewicy
puszka pomidorów
1,5-2 l bulionu mięsno-warzywnego
marchew z bulionu
1 czerwona papryka
1 duży por (biała część)
przyprawy: kurkuma, kumin,
curry, kolendra młotkowna,
pieprz, sól, papryka ostra
2-3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
cukier do smaku

Przygotowanie

Do wcześniej przygotowanego bulionu dodajemy wszystkie składniki, gotujemy do miękkości. Całość blendujemy, podajemy ze śmietaną, poszatkowaną pietruszką i świeżą bagietką.
Smacznego!





Komentarze

  1. pysznie wygląda twoja zupka...lubię takie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię take zupki na bazie strączkowych;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też, ale żebym nie jadła ich sama, muszę stosować "sztuczki" :)
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz