Papryka faszerowana

Papryka faszerowana to swego rodzaju klasyka, duszona w sosie pomidorowym, musi się pojawić na stole każdego paprykowego sezonu. Taki sposób serwowania tego czerwonego, aromatycznego i pełnego witaminy C warzywa spodoba się osobom, które lubią proste rozwiązania i nieskomplikowane dania, ale jednocześnie smaczne i takie, które ładnie prezentują się na talerzu.


Lista składników

4 małe papryki
ok. 200-300 g mięsa mielonego
woreczek ryżu brązowego naturalnego
2 łyżki kaparów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 poszatkowana cebula
2 łyżki oliwy
przyprawy 
(sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony)

Przygotowanie

Zaczynamy od farszu, gotujemy ryż (do momentu, aż zacznie trochę zwiększać swoją objętość), mieszamy go z mięsem mielonym, kaparami i przyprawiamy. Papryki myjemy, odcinamy "kapelusze" , wycinamy gniazda nasienne, nakładamy farsz, zamykamy. Przygotowujemy sos: w garnku gotujemy wodę z kostką rosołową lub korzystamy z bulionu warzywnego, dodajemy koncentrat i podsmażoną na oliwie cebulę, przyprawiamy, gotujemy, wstawiamy papryki i dusimy ok. 30 minut (do momentu, kiedy widelec swobodnie wbije się w kapelusz).
Smacznego!









Komentarze

  1. uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię faszerowane papryki, ale pierwszy raz spotykam się z tym, że są pieczone w sosie pomidorowym; ) Ciekawe, ciekawe : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Zbieram się do przepisu na papryki faszerowane i nie mogę zebrać, ale narobiłaś mi ochoty:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz