Lubię sałaty i sałatki w każdej postaci - im więcej zielska, tym lepiej. Pleśniowy ser z koziego mleka, szynka dojrzewająca, pomidory koktajlowe to idealne połączenie, ale jeśli nie lubicie pleśniaków można użyć samej mozzarelli, fety lub zetrzeć odrobinę żółtego sera. Dzisiejsza propozycja idealnie nadaje się na kolację, kiedy nie chcemy się przejadać a mamy ochotę na coś na ząb.
Lista składników
liść sałaty lodowej
garść młodego szpinaku
4-5 pomidorków koktajlowych
4 kulki mini mozzarelli
3 plasterki koziego sera pleśniowego
2 plastry szynki dojrzewającej lub podobnej
garstka grzanek
gałązka bazylii
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
Sałatę i szpinak rwiemy na kawałki, na niej układamy pokrojone pomidorki, mozzarellę, pleśniaka, szynkę i resztę składników. Skrapiamy oliwą i octem, posypujemy przyprawami.
Smacznego!
Wszystkie składniki baardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńpycha.... jedynie ze szpinakiem jestem na bakier :)
OdpowiedzUsuńZamiast szpinaku można użyć sałaty masłowej, rukoli, często w sałatach stosuję pekinkę.
UsuńIdealna na ciepłe dni;)
OdpowiedzUsuńW deszczowe dni, takie jak wczoraj, też się dobrze spisuje :)
UsuńNa ser kozi jest promo w biedronce ;)) 6.99 za roladkę :)
OdpowiedzUsuńSer kupiłam w biedronce właśnie :)
OdpowiedzUsuń