Tak jak wspomniałam w poprzednim poście-chwalę się skarbami z ogródka pielęgnowanego przez mojego Tatę. Za każdym razem, kiedy wyjeżdżam z domu rodzinnego, zabieram ze sobą tyle świeżych warzyw, ile to możliwe. To tzw. produkty eko, bez ulepszaczy i chemii, doceniane przez wszystkich tych, którzy nie mogą prowadzić swojego warzywnego kącika. Już jako dziecko lubiłam eksperymentować z zieleniną z przydomowego ogródka, pierwszymi przygotowywanymi przeze mnie daniami były zupy, które składały się ze wszystkich jarzyn rosnących na grządkach. Nic nie zastąpi słodyczy młodych warzyw, dlatego dzisiaj przywołuję piękne, wakacyjne wspomnienia i przedstawiam Wam zupę z młodego groszku.
Lista składników
pęczek młodych marchewek
pęczek natki pietruszki
2-3 ziemniaki
szklanka wyłuskanego młodego groszku
1 młoda cebula
mostek wieprzowy
1,5 l wody
2-3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
kostka rosołowa lub lubczyk
pieprz, sól, papryka słodka, kumin
Przygotowanie
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do czasu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, groszek, obraną marchewkę, posiekaną natkę pietruszki i poszatkowaną cebulę. Gotujemy około godziny na małym ogniu. Przed podaniem posypujemy natką i opcjonalnie dodajemy łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz