Syrop porzeczkowy

Obok krzaków uginających się pod ciężarem porzeczek nie mogłam przejść obojętnie. Z racji tego, że sok z nich idealnie wpasowuje się w jesienne i zimowe wieczory, postanowiłam zadbać o to teraz-póki jeszcze można. Zbiory pochodzą z bardzo ekologicznego, odseparowanego od oparów cywilizacji miejsca-samo zdrowie. Sok, a właściwie syrop, ponieważ służy do rozcieńczania z wodą, robi się bardzo szybko. Przepis można zastosować również do soku aroniowego. 



Lista składników

1 litr owoców
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 litr przegotowanej, gorącej wody
1 kg cukru

Przygotowanie

Owoce zalewamy wodą z kwaskiem cytrynowym. Odstawiamy na ok. 24 h. Po tym czasie odcedzamy owoce i zostawiamy sok. Podgrzewamy go i dodajemy cukier, mieszamy aby się rozpuścił. Nie dopuszczamy do zagotowania. Przelewamy do słoiczków. Pasteryzujemy* 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

*wstawiamy słoiczki z do wyłożonego ścierką garnka z ciepłą wodą (tak, by sięgała do 3/4 wysokości słoików) i liczymy 5 minut od momentu wrzenia wody








Komentarze

  1. O rany, ale piękny kolor! Nie pogardziłabym takim słoiczkiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój przepis spadł mi normalnie z nieba. am za domem mega dużą porzeczkę czerwoną, obrodziła owocami i własnie zbieram przepisy na jej przetworzenie. Ten soczek z chęcią zrobię, idealny do herbatki w zimie i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam, słoiczki znikają w błyskawicznym tempie-jeśli chcemy, żeby dotrwały zimy, należy je dobrze ukryć przed domownikami :)

      Usuń
  3. Dziś robię już 2 raz ten syrop bo do zimy z tamtej porcji na pewno nie dotrwa. Jest obłędnie pyszny. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Jesienią na pewno przygotuję syrop z aronii na bazie tego własnie przepisu. Zapraszam!

      Usuń
  4. Syrop z porzeczki jak każdy zapewne wiem jest źródłem wielu witamin. Tym samym najwięcej w nim jest witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Jeśli nie mamy pod ręką porzeczki to warto zamienić ją na syrop z aronii od https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy która jest również bardzo zdrowa i oprócz wspomnianych wcześniej witamin zawiera dużo przeciwutleniaczy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz