Placki ziemniaczane z pieczarkami

Miały być placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, ale pomyślałam, że duszenie pieczarek potrwa zbyt długo. Dlatego powstały placki ziemniaczano-pieczarkowe i surówka z marchewki. Niskie koszty produktów, szybki czas przygotowania oraz walory smakowe powinny Was zachęcić do wypróbowania przepisu.



Lista składników

Placki
5 średnich ziemniaków
5-7 pieczarek
cebula
jajko
kilka łyżek mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
olej do smażenia
jogurt naturalny
natka pietruszki

Surówka
4 marchewki
kostka sera ok. 3x3 cm
jogurt naturalny
odrobina majonezu
kilka suszonych śliwek
wyciśnięty ząbek czosnku

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki razem z pieczarkami i cebulą. Dodajemy jajko i mąkę, tak, aby ciasto nie było rzadkie (możemy odlać nadmiar soku, który wypuszczą ziemniaki). Do drugiej miski ścieramy marchewkę i ser, dodajemy jogurt, majonez, drobno pokrojone śliwki i czosnek, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy ciasto na patelnię, kilka porcji po 1 łyżce, lekko przygniatamy łyżką, aby spłaszczyć placki. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Polewamy jogurtem, posypujemy poszatkowaną pietruszką i podajemy z surówką.
Smacznego!









Komentarze