Pieczona papryka z fetą

Pierwszy raz nie było mnie na blogu aż tak długo - weekend się przedłużył, pogoda dopisywała a kontakt z komputerem i internetem był ograniczony. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na paprykę, która idealnie sprawdza się do dań z grilla, jako dodatek do kanapek lub w charakterze przystawki. A już jutro zapraszam na filet z indyka z warzywami.

Lista składników

4 papryki czerwone
1 opakowanie sera typu feta
garść zielonych oliwek
kilka gałązek bazylii
suszone oregano
2 ząbki czosnku
ocet winny
oliwa
cukier
sól, pieprz

Przygotowanie

Paprykę pieczemy w 220 st. , do momentu aż na skórce pojawią się czarne plamy. Wyjmujemy papryki z piekarnika i wkładamy do woreczka foliowego. Czekamy aż ostygną, otwieramy i obieramy ze skórki. Kroimy w grube plastry, fetę w kostkę. Przygotowujemy zalewę: mieszamy oliwę z wyciśniętym czosnkiem, octem, cukrem, solą i pieprzem - do smaku. W słoiczku układamy warstwami paprykę, fetę, oliwki i bazylię, każdą warstwę przesypujemy również suszonymi ziołami. Całość zakrywamy zalewą.    Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!









Komentarze

  1. mialam okazje raz u znajomych rodzicow jesc taka papryke z feta :) swietna byla!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam, może z powodzeniem zastąpić Antipasti z sieciówki z małym, czerwonym owadem :)

      Usuń

Prześlij komentarz