Domowy twaróg

Jeśli staniecie się szczęśliwymi posiadaczami prawdziwego, wiejskiego mleka, macie szansę w prosty sposób przygotować domowy twaróg. Nie da się podrobić smaków potraw przyrządzanych wg dawnych receptur. Najprostsze rozwiązania są najlepszymi rozwiązaniami. W związku z tym, że lubię różnego rodzaju "hand mady", tym razem postanowiłam zrobić biały ser, pospolicie zwany twarogiem. 



Lista składników

2 litry mleka naturalnego

Przygotowanie

Mleko wlewamy do garnka, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby się zsiadło. W ciepłe, burzowe dni trwa to zaledwie dobę. Jeśli mleko jest już na tyle gęste, że można je "kroić", możemy zacząć robić twaróg. Garnek wstawiamy na mały ogień, ogrzewamy, mleko ma być ciepłe- nie możemy dopuścić do zagotowania. Czym dłużej ogrzewamy mleko, tym twaróg będzie bardziej suchy i zbity. Dlatego należy kontrolować proces podgrzewania. Ogrzaną mieszankę przelewamy na sitko wyłożone gazą i odstawiamy do odsączenia. Jeśli zrobimy to nad miską lub garnkiem uzyskamy  bogatą w składniki odżywcze serwatkę. Sitko z twarogiem możemy docisnąć talerzykiem i wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego ścięcia i uzyskania odpowiedniej konsystencji twarogu. Możemy podawać na słono, słodko, jako pasta lub zajadać w czystej postaci.
Smacznego!









Propozycja podania
bułka
masło
rukola
twaróg 
rzodkiewka
ogórek 
pieprz, sól


Komentarze

Prześlij komentarz