Szybkie, owocowe ciastka w sam raz na popołudniową kawkę czy spacer. W związku z tym, iż w lodówce było gotowe ciasto i brzoskwinie, szybko zrodził się pomysł na ciasteczka. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, dlatego warto zrobić je samemu a nie pędzić do najbliższej cukierni. W domu mamy kontrolę nad ilością dodawanego cukru, a co za tym idzie-kontrolę nad swoją figurą :).
Lista składników
5 brzoskwiń
1 op. ciasta francuskiego
pół tabliczki gorzkiej czekolady
cukier do smaku
cukier do smaku
Przygotowanie
Brzoskwinie chciałam rozdrobnić za pomocą blendera, jednak okazały się zbyt twarde, dlatego starłam je w maszynce(można użyć tarki). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Odsączyć brzoskwinie na sitku, dodać startą czekoladę, cukier i wymieszać. Ciasto podzielić na 8 części, na każdą wyłożyć łyżkę nadzienia. Zwijać w rulony lub sklejać w koszyczki. Wyłożyć na blaszkę lub ceramiczne naczynie i piec do zarumienienia około 20 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz