Bakłażan zapiekany z kaszą kuskus i mozzarellą

Bezmięsny obiad to zdecydowanie bardziej propozycja dla pań, chociaż oczywiście zdarzają się również męscy pożeracze warzyw. Kasza kuskus sprawia, że czujemy się syci i możemy przetrwać do końca dnia bez dodatkowego posiłku. Myślę, że tak przygotowany bakłażan sprawdzi się także w roli przekąski na imprezie (pokrojony na mniejsze kawałki oczywiście). Już jutro zaczyna się weekend, więc mam nadzieję, że ugotuję bądź upiekę coś ciekawego i godnego polecenia. 



Lista składników

bakłażan
3-4 łyżki kaszy kuskus
pół pomidora
4-6 suszonych pomidorów
7-8 kulek mini mozzarelli
kilka gałązek natki pietruszki
kilka listków świeżej bazylii
kilka łyżek jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 st. Bakłażana myjemy, kroimy na pół i delikatnie wydrążamy środek. Kładziemy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do pieca na 20 minut (najpierw pieczemy z jednej strony 10 minut, a następnie z drugiej). W tym czasie przygotowujemy nasz farsz, kaszę kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dodajemy  obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę pomidora, poszatkowaną natkę pietruszki, wciskamy czosnek i dodajemy przyprawy (proponuję dodać cukier do smaku, ponieważ podczas pieczenia pomidory mogą nadać potrawie kwaskowaty posmak). Mozzarellę odsączamy i kroimy w plasterki. Podpieczonego bakłażana nadziewamy farszem, kładziemy na niego suszone pomidory, listki bazylii oraz mozzarellę. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do czasu, aż ser się zarumieni. Możemy podawać z jogurtem naturalnym lub odrobiną śmietany.
Smacznego!








Komentarze

  1. Też właśnie wrzuciłam przepis na bakłażana z kuskus.Twój wygląda przepysznie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny farsz mają Twoje bakłażany. Uwielbiam kaszę kuskus;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz