Zupa ze świeżych ogórków

Dzisiaj kolejna propozycja wykorzystania ogórków gruntowych, które od jakiegoś czasu mamy okazję kupować w warzywniakach. Z całą pewnością zupa zasmakuje osobom lubiącym mizerię i młode ziemniaki. Dobrze sprawdzi się jako pierwsze danie do placków, naleśników, bądź w roli głównej, bez towarzystwa. Chciałoby się powiedzieć, że to taka letnia zupa, która pasuje do słońca, upałów, spacerów i innych wakacyjnych przyjemności, niestety dopóki jesienna aura nas nie opuści pozostanie to tylko w naszej wyobraźni. Spróbujcie zatem przywołać piękną pogodę poprzez  gotowanie - może się uda?



Lista składników

ok. 1,5 l wody
2 skrzydełka z kurczaka
4-5 młodych ziemniaków
seler, por
młoda cebula
2-3 marchewki
5-6 ogórków gruntowych
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
4-5 ziaren pieprzu
sól, pieprz, papryka słodka
ew. kostka rosołowa
śmietanka
koperek

Przygotowanie

Warzywa myjemy i obieramy. Opłukane mięso wkładamy do garnka, dodajemy pokrojona w słupki marchew, por, seler, cebulę* oraz przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy baza naszej zupy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30 minut. Następnie dodajemy pokrojone w małą kostkę ziemniaki oraz ogórki starte na tarce o grubych oczkach. Gotujemy do czasu, gdy ziemniaki będą miękkie. Dodajemy przyprawy i śmietankę do smaku. Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Smacznego!

*cebulę opiekamy nad gazem lub przekrojoną na pół na suchej, rozgrzanej patelni do pojawienia się czarnych plamek w celu podniesienia walorów smakowych bulionu






Komentarze

  1. Czy ogorki trzeba obrac czy nie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedź z lekkim opóźnieniem, ale mam nadzieję, że jeszcze się przyda :) Nie trzeba obierać - zupa z nieobranymi ogórkami ma nawet ciekawszy smak i ładniejszy kolor :)

      Usuń

Prześlij komentarz