Szybko, zdrowo, kolorowo - tagliatelle z brokułem i mięsem mielonym

Przygotowanie dania z makaronem gwarantuje nam oszczędność czasu, nie musimy obierać i długo gotować, można by rzec, że jedzenie samo się robi. Mięso mielone jest również łatwe w obróbce, zwłaszcza jeśli nie robimy kotletów, pieczeni czy innych bardziej czasochłonnych dań.  Natomiast połączenie tych dwóch składników z kolorowymi warzywami korzystnie wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie oraz walory estetyczne potrawy. Zatem zapraszam na pełnoziarniste tagliatelle, warzywa i mięsko (to ważny składnik, jeśli gotujemy nie tylko dla siebieJ) z dodatkiem sera pleśniowego dla podkreślenia smaku.


Lista składników

4 gniazda pełnoziarnistego tagliatelle
ok. 0,5 kg brokułów
ok. 300 g wieprzowego mięsa mielonego
1 czerwona papryka
ok. 70 g sera pleśniowego blue Lazur
pęczęk pietruszki
2-3 ząbki czosnku
ew. łyżka śmietany
przyprawy

Przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotujemy brokuła (nie musi być zupełnie miekki). Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy, dodajemy starty na grubych oczkach ser, paprykę, czosnek oraz poszatkowaną natkę pietruszki.  Odsączonego brokuła mieszamy z zawartością patelni, dodajemy łyżkę śmietany, gotujemy jeszcze 5-10 minut, aby brokuł zmiekkł i nabrał aromatu od naszej mięsnej mieszanki.  Makaron wylewamy na sitko, przelewamy strumieniem zimnej wody, czekamy chwilę, aby oddał nadmiar wody. Na talerzu kładziemy makaron a na wierzch brokułową potrawkę, posypujemy pietruszka i ewentualnie poszatkowaną świeżą papryką.
Smacznego!






Komentarze