Przygotowanie dania z makaronem
gwarantuje nam oszczędność czasu, nie musimy obierać i długo gotować, można by
rzec, że jedzenie samo się robi. Mięso mielone jest również łatwe w obróbce, zwłaszcza
jeśli nie robimy kotletów, pieczeni czy innych bardziej czasochłonnych dań. Natomiast połączenie tych dwóch składników z kolorowymi warzywami korzystnie wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie oraz walory
estetyczne potrawy. Zatem zapraszam na
pełnoziarniste tagliatelle, warzywa i mięsko (to ważny składnik, jeśli gotujemy
nie tylko dla siebieJ)
z dodatkiem sera pleśniowego dla podkreślenia smaku.
Lista składników
4
gniazda pełnoziarnistego tagliatelle
ok.
0,5 kg brokułów
ok.
300 g wieprzowego mięsa mielonego
1
czerwona papryka
ok.
70 g sera pleśniowego blue Lazur
pęczęk
pietruszki
2-3
ząbki czosnku
ew.
łyżka śmietany
przyprawy
Przygotowanie
Makaron
gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotujemy brokuła (nie musi być
zupełnie miekki). Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy, dodajemy
starty na grubych oczkach ser, paprykę, czosnek oraz poszatkowaną natkę
pietruszki. Odsączonego brokuła mieszamy
z zawartością patelni, dodajemy łyżkę śmietany, gotujemy jeszcze 5-10 minut,
aby brokuł zmiekkł i nabrał aromatu od naszej mięsnej mieszanki. Makaron wylewamy na sitko, przelewamy
strumieniem zimnej wody, czekamy chwilę, aby oddał nadmiar wody. Na talerzu
kładziemy makaron a na wierzch brokułową potrawkę, posypujemy pietruszka i
ewentualnie poszatkowaną świeżą papryką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz