Spaghetti z krewetkami

Spaghetti występuje w wielu odmianach, każda z nich jest smaczna, bogata w swoisty bukiet aromatów. Moja propozycja z krewetkami i serkiem mascarpone jest bardziej wykwintna niż np. bolognese i pasuje w związku z tym na uroczystą kolację czy nawet niedzielny obiad. Osobom, które nie przepadają za smakiem owoców morza, radzę zastąpić je filetem drobiowym. Przygotowanie takiego apetycznego obiadu zajmuje nie więcej niż pół godziny, więc ma szansę znaleźć się w menu dla zabieganych. 


Lista składników
(porcja dla dwóch osób)

250 g mrożonych krewetek black tiger
150 g (opakowanie) świeżego szpinaku
2-3 łyżki serka mascarpone
200 g makaronu spaghetti
3 ząbki czosnku
4 suszone pomidory

Przygotowanie

Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy od suszonych pomidorów, wrzucamy na to szpinak i dusimy, dodajemy wyciśnięty czosnek, mascarpone, suszone pomidory,pieprz mielony, paprykę słodka i dusimy ok. 5 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wyciskamy 1 ząbek czosnku, podsmażamy krewetki (2-3 minuty). Łączymy zawartość obu patelni, grzejemy jeszcze ok. 3 minuty. Na talerz wykładamy makaron a na to nasz sos.
Uwaga-ostrożnie z dodawaniem soli, aby nie zepsuć dania.
Smacznego!








Komentarze