Oberżyna, gruszka miłości, czy po prostu bakłażan - delikatny w smaku, idealnie komponuje się z pomidorami, cebulką i czosnkiem. I dzisiaj przedstawiam go w takim właśnie towarzystwie. Dobre rozwiązanie, kiedy w lodówce zalega nam połówka papryki, cebula, bakłażan, na którego nie mamy pomysłu, kilka ząbków czosnku czy otwarty słoik przecieru pomidorowego. Myślę, że sprawdzi się, jeśli zawitają nieoczekiwani goście lub kiedy my zechcemy kogoś odwiedzić z przekąską.
Lista składników
bakłażan
czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
pół czerwonej cebuli
kilka liści bazylii
2 łyżki oliwy
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
Przygotowanie
Kroimy bakłażana w plastry i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, po chwili dodajemy pokrojoną lub rozdrobnioną na tarce paprykę i dusimy. Co jakiś czas, w miarę odparowywania wody, uzupełniamy jej brak. Szatkujemy cebulę, dusimy na osobnej patelni, dodajemy koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie łączymy zawartość obu patelni i wrzucamy porwaną bazylię. Dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Bardzo dziękuję za ten przepis. Jedna uwaga: na liście składników podwójnie występuje cebula, a umknęła papryka :) Na szczęście jest zdjęcie, które pomaga rozwiać wątpliwości.
OdpowiedzUsuńProszę, mam nadzieję, że wyjdzie pysznie :) Pozdrawiam
UsuńMniam :P
OdpowiedzUsuń