Pora na obiad - jajka w kokilkach

Alternatywą dla jajek sadzonych są jajka zapiekane w kokilkach, ale nie takie byle jakie, bo z suszonymi pomidorami, kaparami i salami. Do tego młode ziemniaki, rzodkiewka i koperek to niezwykle wiosenne połączenie smaków i zapachów, przywołujące wspomnienia z dzieciństwa, nadchodzące wakacje i czas beztroskich zabaw. Odstępstwem od klasyki jest jednak sposób przyrządzenia jajek.


Lista składników

4 jajka
2-3 suszone pomidory 
kilka kaparów
plaster salami
4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
oliwa do wysmarowania kokilek
(ja użyłam tej od suszonych pomidorów)
4-6 młodych ziemniaków
pół pęczka koperku
pęczek rzodkiewek
1 ogórek
pół szklanki jogurtu naturalnego
przyprawy

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Przygotowujemy kokilki, smarujemy oliwą, wkładamy suszone pomidory, kapary, salami. Do każdego naczynia wlewamy łyżkę śmietany, na to wbijamy jajko i wstawiamy do piekarnika. W tym czasie myjemy rzodkiewki i ogórka, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy jogurt, sól, pieprz, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Jajka zapiekamy ok.12 minut (obserwujemy białko, jeśli jest ścięte to znaczy, że czas wyjąc jajka z piekarnika). Po tym czasie wszystkie składniki obiadu powinny być już gotowe do podania.
Smacznego!














Komentarze