Trwa sezon rabarbarowy, więc korzystajmy z niego póki możemy. Moja dzisiejsza propozycja jest idealna dla osób, które nie przepadają za śmietanowymi i kremowymi ciastami. Placek nadaje się na popołudniowe spotkanie, drugie śniadanie czy podskubywanie, kiedy nikt nie patrzy. Z przepisu skorzystają również wszyscy ci, którzy nie mają nadmiaru czasu, ponieważ przygotowanie zajmuje około 15 minut.
Lista składników
ok. 0,5 kg rabarbaru
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru pudru
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
esencja waniliowa/aromat
0,5 kostki (125 g) margaryny
Przygotowanie
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia do miski. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem pudrem. Myjemy, obieramy i kroimy rabarbar w kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy aromat i roztopiony tłuszcz. Mieszamy, dodajemy rabarbar. Gotową mieszankę wylewamy na natłuszczoną i posypaną mąką lub bułką tartą blaszkę (ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do uzyskania złocistego koloru i tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz