Ogórki małosolne

Jest kilka rzeczy, na które czeka się każdego roku, z pewnością zaliczają się do nich ogórki małosolne. Najlepiej jeśli są to ogórki z przydomowego ogródka, ale na to trzeba jeszcze trochę poczekać. Póki co korzystam z zasobów warzywniaka. Pasują do wszystkiego oprócz słodyczy, do obiadu, do śniadania, zawinięte w plaster szynki czy sera, podgryzane prosto ze słoika. Kiszenia ogórków nauczyła mnie moja Mama i najlepsze są właśnie przygotowane wg jej receptury. 



Lista składników
ilość uzależniona od wielkości słoika

ogórki
woda
sól 
kilka ząbków czosnku
koper
korzeń chrzanu
liście dębu
liście wiśni
(ja  niestety ich nie dodałam)

Przygotowanie

Przygotowujemy zalewę w proporcji łyżka soli na litr wody. Zagotowujemy, dzięki temu proces kiszenia zajdzie szybciej niż w przypadku zimnej zalewy. Na dno słoika układamy  połowę liści, czosnku, chrzanu i kopru. Następnie układamy umyte ogórki i kolejną porcję dodatków, zalewamy tak, aby cała zawartość słoika była zanurzona. Czas oczekiwania na gotowe małosolne zależy od naszych preferencji, standardowo wynosi on jednak od 2-4 dni.
Smacznego!






Komentarze