Zachęcam do poświęcenia odrobiny czasu na przygotowanie słodkiej niespodzianki dla bliskich. Nie zajmie nam to dużo czasu, będzie natomiast umilało poobiednią kawę na tarasie. Muffinki możemy również spakować do koszyka i zabrać na spacer do lasu. Pamiętajmy, że sezon na truskawki powoli zbliża się do końca, więc wykorzystujmy je w koktajlach, wypiekach bądź jedzmy bez dodatków.
Lista składników
(przepis na ok. 15 sztuk)
składniki suche
tabliczka białej czekolady
(ja użyłam takiej z dodatkiem orzechów włoskich)
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
składniki mokre
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
6-7 truskawek
1 jajko
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180-190 stopni. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, truskawki kroimy w drobną kostkę. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Następnie łączymy ze sobą składniki suche z mokrymi. Za pomocą łyżki nakładamy przygotowaną masę do papilotek (ok. 1,5 łyżki). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche). Wyjmujemy,studzimy i jemy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz