Muffinki z białą czekoladą i truskawkami

Zachęcam do poświęcenia odrobiny czasu na przygotowanie słodkiej niespodzianki dla bliskich. Nie zajmie nam to dużo czasu, będzie natomiast umilało poobiednią kawę na tarasie. Muffinki możemy również spakować do koszyka i zabrać na spacer do lasu. Pamiętajmy, że sezon na truskawki powoli zbliża się do końca, więc wykorzystujmy je w koktajlach, wypiekach bądź jedzmy bez dodatków. 


Lista składników
(przepis na ok. 15 sztuk)

składniki suche
tabliczka białej czekolady
(ja użyłam takiej z dodatkiem orzechów włoskich)
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

składniki mokre
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
6-7 truskawek
1 jajko

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180-190 stopni. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, truskawki kroimy w drobną kostkę. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Następnie łączymy ze sobą składniki suche z mokrymi. Za pomocą łyżki nakładamy przygotowaną masę do papilotek (ok. 1,5 łyżki). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche). Wyjmujemy,studzimy i jemy.
Smacznego!








Komentarze