Kompot rabarbarowo-truskawkowy

Nareszcie słońce! A wiadomo, że jak słońce to i pić się chce (mowa o napoju bezalkoholowym). Proponuję orzeźwiający napój na bazie rabarbaru i truskawek. Celowo nie podaję ilości cukru i miodu, ponieważ każdemu odpowiada inny poziom słodkości.


Lista składników

1,5 l wody
ok. 0,5 kg rabarbaru
ok. 0,5 kg truskawek
ok. 1x3cm imbiru
miód i cukier do smaku

Przygotowanie

Rabarbar kroimy na kawałki (nie muszą być dokładnie obrane), truskawkom usuwamy szypułki ,obieramy imbir i kroimy w plasterki. Wszystko wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy cukier lub miód. Gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Po ostygnięciu przecedzamy, podajemy schłodzone. 
Smacznego!






Komentarze