Grillowany łosoś

Jest słońce, są wakacje, jest nadzieja, że ładna pogoda nas nie opuści. W takie letnie dni nie mam zwykle ochoty na obfite i ciężkie obiady, dlatego dobrze sprawdzi się grillowana ryba. Źródło białka i pozytywnej energii. Do tego fasolka szparagowa, która pasuje niemal do każdego obiadowego zestawu i pyszny posiłek gotowy. No a teraz można iść na spacer, rolki czy wziąć rower i pędzić nad jezioro. Udanej soboty!



Lista składników

3 dzwonka łososia
3 młode ziemniaki
ok. 0,4 kg fasolki szparagowej 
(zielonej lub żółtej)
3 łyżki bułki tartej
łyżka masła
łyżeczka cukru
sól, pieprz, sok z cytryny
2 łyżki pokrojonego koperku

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, fasolce odcinamy końcówki. Ziemniaki gotujemy, wodę na fasolkę solimy i dodajemy łyżeczkę cukru, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy fasolkę. Gotujemy do miękkości, około 15 minut. Łososia przyprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Pieczemy z obu stron po ok. 5 minut (należy piec tak, aby mięso się ścięło). Na suchej patelni podpiekamy bułkę i dodajemy masło. Odcedzamy ziemniaki oraz fasolkę. Ziemniaki oprószamy koperkiem, na fasolkę sypiemy bułkę, obok kładziemy łososia i skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego!




Komentarze