Crumble z truskawkami i czereśniami

W sam raz na wieczorne kibicowanie, na deser lub tak po prostu, gdy mamy ochotę na coś słodkiego a zarazem owocowego. Zapach jaki unosi się podczas pieczenia crumble jest obłędny i choćby dla niego warto poświęcić chwilę swojego cennego czasu w kuchni. Połączenie sezonowych owoców z kruszonką to najlepsze wyjście dla osób, które nie przepadają za pieczeniem ciast lub zwyczajnie nie ma komu zjeść całej blachy domowych wypieków.


Lista składników

ok. 300 g truskawek
ok. 300 g czereśni
łyżka płatków owsianych
2 płaskie łyżki cukru
 (może być mniej lub więcej, w zależności od tego jak słodkie są owoce)
czubata łyżka masła
2-3 łyżki mąki

Przygotowanie

Przygotowujemy kruszonkę - zagniatamy mąkę, cukier, płatki i masło. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy owoce (myjemy, usuwamy szypułki truskawkom i drylujemy czereśnie, kroimy). Do kokilek wkładamy czereśnie i truskawki w dowolnych proporcjach, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.
Smacznego!










Komentarze