Bruschetta

W przerwie meczu, bądź tuż przed nim orientujemy się, że coś by się zjadło, pochrupało. Coś małego i smacznego. W takich chwilach niezastąpione są wszelkiego rodzaju zapiekanki, grzanki itp. Z racji tego, że nie miałam zbyt wielu składników pod ręką, ani ochoty na komponowanie urozmaiconych zapiekanek, wybór padł na bruschetty. Dodatkowo można je posypać startym serem lub podać z koperkowym sosem jogurtowym.



Lista składników

bagietka
masło lub oliwa do posmarowania
pół dużego pomidora
2 ząbki czosnku
suszona lub świeża bazylia

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bagietkę pokroić na kromki o grubości ok. 2 cm. Położyć na blachę, posmarować tłuszczem. Wstawić do piekarnika na ok. 5 minut (do momentu lekkiego zarumienienia). W tym czasie pokroić pomidora w drobną kostkę. Wyjąć pieczywo i natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Ułożyć pomidory, posypać ziołami i zapiekać jeszcze ok. 3 min.
Smacznego!






Komentarze