Warzywa i kuskus


Dziś chciałabym Wam zaproponować połączenie kaszy kuskus, duszonych warzyw oraz sera pleśniowego(to chyba jedyny kaloryczny składnik). Potrawa doskonale sprawdza się jeśli nie mamy ochoty na mięsny obiad. Po takim posiłku czujemy się najedzeni, lecz co ważne - nie przejedzeni. Myślę, że obiad w stylu fit zachęci nas także do aktywności fizycznej, więc zamiast wypatrywać deseru, lepiej udać się na rower, rolki, spacer, aerobik czy cokolwiek co wzmocni naszą kondycję i korzystnie wpłynie na sylwetkę przed sezonem na plażowanie.


Lista składników 
cebula
mała cukinia
kilka pieczarek
pół czerwonej papryki
2-4 suszone morele
pęczek pietruszki
100 g (1 woreczek) zielonej soczewicy
2-3 ząbki czosnku
400 g krojonych pomidorów z puszki
100 g kaszy kuskus
sok z połowy cytryny
łyżka oliwy
łyżeczka cukru
przyprawy
125 g sera typu brie
jogurt naturalny

Przygotowanie

Soczewicę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Warzywa myjemy i kroimy, rozdrabniamy suszone morele, cebulę podsmażamy na złocisty kolor. Na patelnie dorzucamy warzywa, zalewamy je pomidorami, wciskamy czosnek, dodajemy ugotowaną soczewicę i dusimy. W międzyczasie przygotowujemy kuskus, proponuję lekko przyprawić. Kiedy uznamy, że mieszanka osiągnęła miękkość taką jaka nam odpowiada wykładamy ją na talerz obok lub na kaszę, nakładamy kilka plasterków sera, obok wylewamy 4-5 łyżek jogurt\u naturalnego i obficie posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!
















Komentarze

Prześlij komentarz